Zamknij Używamy plików cookies!

Tak, zgadzam się

Co jeść, by zajść

Dieta płodności

Co jeść, by zajść

Rozpoczynając starania o dziecko koniecznie zadbaj o odpowiednią dietę, która pomoże ci osiągnąć cel. Jedz nieprzetworzoną żywność bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników i substancji słodzących. Pilnuj regularności spożywanych posiłków i pij codziennie przynajmniej półtora litra wody. Zadbaj, by Twoja dieta była bogata w foliany, żelazo, witaminy E i D oraz kwasy tłuszczowe omega 3.


Badania naukowe potwierdzają, że właściwa dieta znacząco wpływa na płodność. Sposób odżywiania może wpływać na prawidłową owulację, chronić przed poronieniami, a także wspomagać zdrowy rozwój ciąży. Jest więc wiele powodów, by planując dziecko, przyjrzeć się dokładnie temu, co mamy na talerzu. Ważne, by jeść zdrowo, urozmaicać codzienny jadłospis, unikać konserwantów i produktów przetworzonych. Dieta wspierająca płodność powinna zaspokajać potrzeby energetyczne organizmu – dostarczać odpowiednią liczbę kilokalorii oraz pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), a także witaminy i składniki mineralne. Niestety, często o tym zapominamy, skupiając się wyłącznie na smakach lub wartościach kalorycznych dań.  

Jakie składniki są szczególnie ważne, gdy planujemy ciążę?

Jest kilka składników, o których powinniśmy pamiętać stosując dietę poprawiającą płodność. Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty bogate w foliany, żelazo, witaminę D, E i kwasy tłuszczowe omega 3.

Kwas foliowy

Jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego oraz wpływa na rozwój komórek organizmu. Niedobór kwasu foliowego u kobiet może spowodować osłabienie komórek jajowych lub wstrzymanie owulacji. Odpowiednie spożycie folianów wiąże się ze zmniejszonym ryzkiem wystąpienia samoistnych poronień, obniżonej masy urodzeniowej noworodków, uszkodzenia łożyska, a także rozwoju wad neurologicznych płodu.

Jakie produkty bogate są w kwas foliowy?

szpinak, sałata, brokuły, nasiona roślin strączkowych, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, jarmuż, natka pietruszki, szparagi, sałata, jaja, migdały

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Dostarczają nie tylko energii i są nośnikiem witamin, ale również regulują ciśnienie tętnicze, wspomagają pracę przewodu pokarmowego i nerek oraz narządów rozrodczych. Badania  Erasmus University Medical Center w Rotterdamie udowodniły, że obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie pacjentów starających się o dziecko zwiększa szansę na zapłodnienie aż o 40 proc.

Kwas tłuszczowy omega 3 dodatkowo stabilizuje cykl menstruacyjny oraz poziom hormonów w organizmie kobiety, wpływa na wytwarzanie zwiększonej ilości śluzu szyjkowego oraz na lepsze ukrwienie macicy, co ułatwia zagnieżdżenie się zarodka. Nie bez znaczenia jest też zbawienny wpływ omega-3 na skutki stresu, jednego z największych wrogów płodności.

Jakie produkty bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)?

morskie ryby (ale uwaga na łososie, tuńczyki, czy makrele z hodowli - mogą zawierać rtęć lub inne toksyczne związki), oleje roślinne, awokado, orzechy włoskie

Żelazo

W diecie kobiet planujących ciążę nie może również zabraknąć żelaza, które wspiera ogólną kondycję oraz odporność organizmu. Jest też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórki jajowej oraz zarodka. Niedobory żelaza mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu i zaburzeń jego przebiegu.

Jakie produkty bogate są w żelazo?

produkty zwierzęce, zwłaszcza czerwone mięso,  ryby, rośliny strączkowe, orzechy, buraki, korzeń pietruszki, suszone figi i morele, pestki dyni, natka pietruszki

Witaminy D i E

Witamina E wpływa na właściwy przebieg ciąży i płodu, pomaga uniknąć poronień, stanu przedrzucawkowego, zaburzeń rozwoju płodu oraz zaburzeń owulacji. Z kolei witamina D jest niezbędna do produkcji hormonów koniecznych do prawidłowego przebiegu owulacji.

Jakie produkty bogate są w witaminę E?

oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, migdały, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki, pestki dyni i słonecznika

Jakie produkty bogate są w witaminę D?

ser, mleko, pieczarki, tłuste ryby morskie, szczególnie śledź, makrela, łosoś, sardynki

„Dobre białka”

To głównie białka pochodzenia roślinnego, które u kobiet wpływają na poprawę owulacji. W diecie przed ciążą powinien też znaleźć się pełnotłusty nabiał. Badania Brigham and Women's Hospital w Bostonie wykazały, że jedna porcja pełnotłustego produktu nabiałowego dziennie, najlepiej mleka, zmniejsza niepłodność owulacyjną o 22 proc., natomiast spożywanie takiej samej ilości nabiału niskotłuszczowego zwiększa ryzyko niepłodności o 11 proc.

Z czego zrezygnować?

Z diety wykreśl przede wszystkim węglowodany proste, tzw. cukry proste, występujące na przykład w sokach owocowych, sztucznie wytworzone tłuszcze „trans”, stosowane powszechnie w przemyśle spożywczym oraz produkty zawierające konserwanty. Wystrzegaj się więc: białego pieczywa, makaronów, cukrów, słodyczy, ciastek i wyrobów cukierniczych, utwardzonych tłuszczów pochodzenia roślinnego, tłustych mięs. Ogranicz picie kawy, gdyż kofeina powoduje kurczenie się naczyń krwionośnych, co spowalnia przepływ krwi do macicy. W przypadku trudności z zajściem w ciążę należy też całkowicie zrezygnować z alkoholu, który utrudnia zapłodnienie.

Zaplanowanie zdrowej diety nie zajmuje dużo czasu, a może zmienić wiele na plus - wpłynąć korzystnie na płodność oraz poprawić ogólną kondycję organizmu. Dlatego nie odkładaj tego "do poniedziałku". Zacznij zdrowo jeść już dzisiaj.

Komentarze (0)