Walentynkowa kolacja płodności
Mamy dla Was kilka wspaniałych przepisów na walentynki, które oferują bogactwo składników korzystnych dla płodności. Sprawdźcie, jak przyrządzić delikatną sałatkę z krewetkami, Moules à la marinièr czyli mule w białym winie oraz inne, pyszne dania, które zachwycą Wasze podniebienia.
DIETA PŁODNOŚCI - CO WARTO WIEDZIEĆ
Odpowiednia, zbilansowana dieta jest ważna zarówno dla przyszłych rodziców, jak i już poczętego dziecka. Niektóre składniki odżywcze poprawiają płodność u kobiet i mężczyzn. O których szczególnie warto pamiętać?
- Kwas foliowy, który można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuły czy brukselka oraz w fasoli, orzechach i nasionach.
- Wapń, którego dostarczają produkty mleczne, takie jak pełne mleko, ser i jogurt oraz niektóre warzywa, np. brokuły i szpinak.
- Kwasy tłuszczowe omega-3, których bogactwo oferuje łosoś i wszelkie inne owoce morza (te kwasy pomagają m.in. regulować kluczowe hormony wywołujące owulację).
- Żelazo - chude czerwone mięso, szpinak, czarna fasola i soczewica są jego doskonałym źródłem.
- Cynk i selen - warto dodać do diety chude mięso, nabiał, jaja, pestki dyni, sezam czy grzyby (pieczarki, kurki, boczniaki).
- Białko - przepisy w diecie na płodność powinny obfitować w źródła jakościowego białka - lepiej postawić na mięso wysokiej jakości, a w przypadku diety wege nie zapominać o codziennej porcji białka (fasola, groch, orzechy, produkty zbożowe).
Z okazji zbliżającego się święta zakochanych polecamy połączyć przyjemne z pożytecznym. Prezentujemy Wam kilka propozycji na kolację na walentynki, które nie tylko wybornie smakują, ale także dostarczają szereg składników wspierających płodność.
SAŁATKA Z OWOCÓW MORZA I KOPRU WŁOSKIEGO
Składniki:
- ugotowane krewetki (rozmiar 16/20) - tyle, ile lubicie
- kalmar pokrojony w cienkie krążki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 bulwa kopru włoskiego (pokrojona w cienkie plastry)
- 2 łodygi (razem z listkami) selera naciowego (pokrojone w cienkie plasterki)
- papryczka peperoncino
- do smaku sól morska i 1 cytryna
- dodatkowo: 100 ml oliwy i 100 ml białego octu winnego
Sposób przygotowania:
Krewetki i kalmara sparz we wrzącej wodzie z octem winnym, odstaw na 10 minut. Wymieszaj z selerem, koprem, natką, oliwą i sokiem z cytryny, przypraw solą i peperoncino.
Podawaj krótko po przygotowaniu!
MULE PO MARYNARSKU - MAŁŻE W BIAŁYM WINIE
Składniki:
- 1 kg małży
- 3 cebulki szalotki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- do smaku pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Małże wyszoruj. Pamiętaj, by zeskrobać narośla z muszli i oderwać bisiory czyli włókniste nitki. Dokładnie opłucz pod bieżącą, koniecznie zimną wodą i osusz. W trakcie czyszczenia nie mocz ich długo w wodzie, bo się otworzą.
Cebulki obierz i drobno posiekaj. Pietruszkę umyj, osusz, odetnij listki i posiekaj.
W rondlu roztop masło, zeszklij na nim szalotki. Wlej białe wino, dodaj pietruszkę (pamiętaj, by zostawić trochę do dekoracji). Teraz możesz zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
Dodaj małże i gotuj pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż muszle się otworzą.
Pamiętaj, by od czasu do czasu potrząsnąć rondlem, dzięki temu małże równomiernie się ugotują.
Zestaw z ognia, wybierz i wyrzucić te mule, które się nie otworzyły. Posyp pozostałą natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
- ziemniaki (bataty lub zwykłe ziemniaki)
- oliwa z oliwek
- sól
- mrożony szpinak
- tuńczyk z puszki w wodzie z solą morską
- pomidory koktajlowe
- czerwona cebula
- musztarda ziarnista
- miód (lub syrop klonowy)
- ocet jabłkowy
Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia ziemniaków, wrzucenia ich do oliwy z oliwek i soli, a następnie upieczenia w piekarniku.
Następnie możesz przygotować wszystkie inne składniki do sałatki: pokroić pomidory, ugotować mrożony szpinak, przygotować sos miodowo-musztardowy i posiekać pomidorki koktajlowe. Kiedy ziemniaki i szpinak będą gotowe i lekko przestudzone, możesz wszystko wymieszać razem z tuńczykiem.
TROPIKALNY PUDDING RYŻOWY Z CHIA
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1⁄2 szklanki brązowego ryżu
- 1⁄4 łyżeczki soli koszernej
- 2⁄3 szklanki mleka pełnego
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki nasion chia
- 1 filiżanka posiekanego ananasa
- 2 łyżki stołowe posiekanych pistacji (lub innych orzechów)
Sposób przygotowania:
Zalej brązowy ryż wodą w garnku i opłukaj. Następnie zalej czystą wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 30 minut pod przykryciem. Woda musi zostać całkowicie wchłonięta, a ryż powinien być miękki i ciągnący się.
Gotowy ryż umieść w średniej misce. Dodaj do niego mleko, miód, cynamon, ekstrakt z wanilii i nasiona chia, mieszając aż do połączenia. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby nasiona mogły wchłonąć mleko i miód.
Schłodzony pudding rozłóż do czterech miseczek, a następnie każdą porcję posyp kawałkami ananasa i posiekanymi pistacjami. Pyszny deser, który wpływa na płodność, będzie doskonałym zwieńczeniem romantycznej kolacji.
Smacznego!