Tak dla in vitro
Pierwsza wizyta Blog
Wciśnij ENTER, aby wyszukać
Zamknij

Hummus z ciecierzycy - danie dla płodności

Hummus z ciecierzycy - danie dla płodności

Chłodniejsze dni skutkują wyższym zapotrzebowaniem na energię. Jednak niższe temperatury nie są żadnym usprawiedliwieniem dla fast foodów, chyba że mówiąc "fast food", myślimy o szybkim posmarowaniu pełnoziarnistego pieczywa hummusem własnej roboty. Adrianna Barczyńska, dietetyczka z kliniki InviMed w Katowicach proponuje podstawowy przepis na sycący, odżywczy i propłodnościowy hummus.

Co to jest hummus i skąd pochodzi?

Hummus lub humus, to z języka arabskiego – ciecierzyca. To właśnie ona jest jego głównym składnikiem. Hummus jest aksamitną pastą, idealną do smarowania pieczywa i pszennych placków, ale też do jedzenia z surowymi warzywami (selerem naciowym, marchewką, papryką, cykorią) lub na obiad z falafelami (kotlecikami z ciecierzycy lub bobu).

Wywodzi się z terenów Półwyspu Arabskiego i Afryki Północnej. Z jednej strony za twórców hummusu uważają się Libańczycy, a z drugiej jego pochodzenie przypisują sobie Izraelczycy. Ktokolwiek wymyślił hummus – miał łeb na karku.

Podstawowymi składnikami hummusu są: ugotowana i utarta ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), sok z cytryny oraz przyprawy – w tym przede wszystkim kmin rzymski. Wszystkie składniki są dokładnie razem wymieszane. Do hummusu dodaje się czasami oliwę oraz posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Niektórzy gotują ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej (dzięki niej ciecierzyca szybciej mięknie).

Do pasty można też podejść kreatywnie. Hummus może zawierać m.in.: suszone pomidory, szpinak czy pieczone warzywa: paprykę, buraki lub czosnek. Pasta zblendowana z wybranym dodatkiem będzie miała piękny kolor. Ponadto warzywne składniki będą dodatkowym źródłem witamin na płodność.

Spis treści

Przepis na hummus z ciecierzycy Adrianny Barczyńskiej

Na naszym blogu prezentujemy przepis na hummus dietetyczki z kliniki InviMed Katowice - Adrianny Barczyńskiej. Niemal wszystkie składniki są propłodnościowe. 

Składniki hummusu domowej roboty

  • 1 szkl. (200 g) ziaren ciecierzycy
  • 3-4 łyżki (ok. 60 g) pasty tahini
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Ciecierzycę namocz i zostaw na noc (8-10 godz.) w chłodnym miejscu. Następnie odsącz i gotuj w świeżej wodzie aż do miękkości (ok. 1 godz.). Strączki należy gotować bez przykrycia i zdejmować szumowiny powstające w trakcie gotowania. Wody po gotowaniu nie wylewaj.

Odcedź ciecierzycę i przenieś do malaksera lub pojemnika od blendera. Dodaj, pastę tahini, ząbek czosnku, kumin, olej sezamowy lub oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Pamiętaj, że tahini dodaje goryczki, a cytryna kwasu – regulując ich ilość, regulujesz smak hummusu. Blendując, stopniowo dodawaj wody z gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.

Jeśli chcesz podać hummus tak jak na zdjęciu, posyp powierzchnię pasy mielonym kuminem i posiekaną natką pietruszki, a następnie polej odrobiną oliwy. Taki hummus jest gotowy do jedzenia.

Kaloryczność

Cała porcja hummusu, przygotowana z wyżej wymienionych składników, ma około 550 g i około 1230 kcal. Porcja do posmarowania jednej kanapki to około 20 g, czyli 44 kcal.

Hummus a dieta na płodność

Hummus jest zdrowy i propłodnościowy ze względu na składniki, których używa się do jego produkcji. Dlatego warto zadbać o to, by były pełnowartościowe - pochodziły z najlepszych źródeł. Dzięki temu Twój hummus będzie miał witaminy wspomagające płodność oraz szereg właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych.

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, a w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi może być kompletnym źródłem niezbędnych aminokwasów. Bogactwo błonnika i białka może pomóc w poprawie owulacji.

Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, bardzo istotnych w diecie dla poprawy płodności. Witaminy z grupy B odpowiadają za przemiany witamin i składników mineralnych, biorą udział w krwiotworzeniu oraz wspierają prawidłową implantację zarodka.

Ciecierzyca zawiera znaczące ilości kwasy foliowego, który wpływa na wzrost nowych komórek, zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu oraz bierze udział w spermatogenezie.

Cieciorka zawiera też sporo błonnika, który reguluje glikemię, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wspomaga pracę jelit.

Tahini (pasta sezamowa)

Zawarte w tahini składniki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także na regulację poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi.

Podstawowy składnik pasty, sezam, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Dostarcza antyoksydantów i obniża stan zapalny w organizmie.

Dzięki zawartości tahini hummus jest źródłem dobrych tłuszczów, które są istotne dla regulowania i wywoływania owulacji. To także bomba antyoksydantów. Są one ważne dla płodności ponieważ wpływają na cykl menstruacyjny, chronią drogi rodne przed zakażeniami oraz zmniejszają ryzyko poronień i wspierają prawidłowy rozwój płodu (w tym witamina A i E).

Czosnek (świeży, polski)

Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co jest niezwykle ważne dla poprawy płodności zarówno kobiet, jak i mężczyzn.Zawiera allicynę, która zapobiega gromadzeniu się płytek w tętnicach i zwiększa przepływ krwi do narządów płciowych w obszarze, gdzie odbywa się produkcja plemników. Jest naturalnym antybiotykiem, zatem pomaga organizmowi walczyć z bakteriami i grzybami.

Cytryna

Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Dostarcza szereg silnych przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom i obniżają stan zapalny w organizmie. Z kolei witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, jest również niezbędna do biosyntezy kolagenu, a ta jest szczególnie ważna dla wzrostu pęcherzyków jajnikowych i owulacji.

Dlaczego warto zrobić domowy hummus?

Hummus może być dobrym uzupełnieniem pełnowartościowej, zbilansowanej diety propłodnościowej, która wspiera zajście w ciążę, nawet jeśli musi być ona redukcyjna, czyli nastawiona na redukcję masy ciała. Warto zrobić go samodzielnie – hummusy sprzedawane w sklepach często zawierają konserwanty, np. sorbinian potasu. W ich składach można znaleźć też niewiadomego pochodzenia pasty i ekstrakty oraz nieokreślone ilości soli oraz cukru.

Wielką zaletą domowego hummusu jest nie tylko niemal pełna kontrola nad jakością i pochodzeniem składników, ale także możliwość zrobienia go dokładnie według własnego poczucia smaku - kwasowość można łatwo regulować sokiem z cytryny, goryczkę i chałwowy posmak pastą tahini, konsystencję – wodą z gotowania ciecierzycy oraz oliwą. Pikanterii hummusowi można dodać zarówno ostrą papryką w proszku, jak i świeżym lub marynowanym warzywem.

Chcesz być na bieżąco?

Napisz do nas

Skontaktuj się z nami już dziś

Poufność jest dla nas priorytetem

Zgoda na kontakt marketingowy więcej: Musisz wybrać więcej opcji (minimum ${minimumContactAgree})

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Administrator danych: Medi Partner Sp. z o.o., Cybernetyki 19, 02-677 Warszawa, KRS 0000415680, NIP 1080012631, Kapitał zakładowy - 11 748 300,00 zł, Sygnatura RDF/333576/21/928.

Cele przetwarzania: umówienie i obsługa konsultacji informacyjnej z położną, obsługa zgłoszeń i opinii, przekazanie materiałów informacyjnych, marketing własnych produktów i usług;

Podstawy prawne przetwarzania: profilaktyka zdrowotna oraz zarządzanie udzielaniem usług z nią związanych, Twoja zgoda, Nasz uzasadniony interes.

Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych.

Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medi Partner Sp. z o. o.

Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Administrator danych: Medi Partner Sp. z o.o., Cybernetyki 19, 02-677 Warszawa, KRS 0000415680, NIP 1080012631

Cele przetwarzania: Zapis na listę osób zainteresowanych rządowym programem dofinansowania procedur in vitro oraz informowanie o zmianach prawnych w tym zakresie oraz uruchomieniu zapisów.

Podstawy prawne przetwarzania: Twoja zgoda.

Prawa związane z przetwarzaniem danych: Prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych.

Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medi Partner Sp. z o. o.

Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych


Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Administrator danych: Medi Partner Sp. z o.o., Cybernetyki 19, 02-677 Warszawa, KRS 0000415680, NIP 1080012631, Kapitał zakładowy - 11 748 300,00 zł, Sygnatura RDF/333576/21/928. Cele przetwarzania: marketing własnych produktów i usług [w tym profilowanie]; marketing produktów i usług Medicover Polska [w tym profilowanie]. Podstawy prawne przetwarzania: Twoja zgoda. Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych. Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medi Partner Sp. z o. o. Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych

Zobacz podobne artykuły

Tłuszcze trans i ich wpływ na płodność
Dieta dla płodności, czyli co jest korzystne, ale powinno być jedzone z umiarem?
Awokado na poprawę płodności
Dowiedz się więcej