Zamknij Używamy plików cookies!

Tak, zgadzam się

Propłodnościowe pułapki w diecie

Co jest korzystne dla kobiet starających się o dziecko, ale powinno być jedzone z umiarem?

Propłodnościowe pułapki w diecie

Prawidłowo zbilansowana dieta jest niezwykle ważna podczas starań. Wpływa korzystnie na stan zdrowia, a co za tym idzie wpływa na płodność. Jednak są w niej takie produkty, z którymi można „przedobrzyć”. O tym, z czym nie można przesadzać i dlaczego, pisze dietetyczka mgr Adrianna Barczyńska z kliniki InviMed w Katowicach.


Zdrowa dieta, czyli jaka?

Zdrowa dieta może mieć wpływ na regularność cykli miesiączkowych oraz prawidłowy przebieg owulacji, prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, może zmniejszać stan zapalny, uzupełniać niedobory witaminowo-mineralne, zapobiegać występowaniu nadwagi i otyłości, zmniejszać insulinooporność.

Dlatego dieta powinna cechować się wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że każdy spożywany produkt powinien nieść za sobą korzyści dla zdrowia. Jednak mimo wysokiego potencjału prozdrowotnego i propłodnościowego należy zachować umiar w spożywaniu pewnych produktów. Z jakimi produktami należy uważać?

Owoce

Dla pełni zdrowia podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce, minimum 400g dziennie z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a ¼ owoce.

Owoce to bogactwo witamin (szczególnie kwasu foliowego i witaminy C), składników mineralnych, błonnika oraz przeciwutleniaczy, ale również źródło cukrów – dlatego powinny być spożywane na co dzień, ale w umiarkowanych ilościach. Owoce różnią się zawartością cukrów –  mniej zawierają maliny, truskawki, porzeczki, jagody, cytryny, grejpfruty, wiśnie, jabłka, pomarańcze, natomiast więcej ananas, gruszki, czereśnie, winogrona, banany.

W czasie starań należy szczególnie dbać o gospodarkę hormonalną. Można to zrobić stosując dietę z niskim indeksem glikemicznym, czyli taką, która nie prowokuje gwałtownych i dużych wyrzutów insuliny. Z tego powodu powinno się unikać nadmiaru owoców w diecie, szczególnie pomiędzy posiłkami, gdyż mogą powodować szybki wzrost poziomu glukozy, a co za tym idzie – duży wyrzut insuliny. To ograniczenie dotyczy szczególnie osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Owoce najlepiej spożywać do posiłku, w towarzystwie błonnika z pełnoziarnistych produktów, produktów białkowych lub tłuszczowych.

*** Pobierz darmowy ebook: Dieta w PCOS. Zapanuj nad hormonami! Więcej propłodnościowych ebooków za 0 zł na stronie: www.invimed.pl/ebooki ***

Orzechy i pestki

Regularne spożywanie orzechów i pestek jest niezwykle korzystne dla poprawy płodności. Uogólniając, są źródłem witaminy E, cynku, selenu, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów – ważnej argininy.

Oprócz wysokiej wartości odżywczej, orzechy i pestki są również wysokokaloryczne ze względu na zawartość tłuszczu i dlatego należy jadać je w rozsądnych ilościach. 100g tych produktów to w zależności od rodzaju między 500 a 600kcal.

W dietach, które rozpisuję, porcje orzechów lub pestek to zazwyczaj 20-30g w zależności od składu posiłku. Nie polecam ich podjadania między posiłkami (chyba, że mówimy o zaplanowanej przekąsce np. owoc+orzechy), bo łatwo przesadzić z ilością. Najlepiej dodawać je do owsianek, sałatek, dań obiadowych dla zwiększenia wartości odżywczej tych potraw.

Jajka

Jajka to kolejne wysokoodżywcze produkty. Są źródłem wielu składników ważnych dla płodności –  witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E, żelaza, cynku, witaminy B12, choliny.

Wydawałoby się, że skoro jajka są taką skarbnicą składników odżywczych, to należałoby spożywać ich jak najwięcej. Jednak są też źródłem cholesterolu, który spożywany w nadmiarze, może mieć negatywny wpływ na gospodarkę lipidową i stan naczyń krwionośnych. Dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu to 300mg, natomiast dwa jajka mają go już trochę ponad 300mg.

Dlatego najrozsądniej byłoby nie łączyć w ciągu dnia jaj z innymi produktami będącymi źródłem cholesterolu np. czerwonym mięsem lub podrobami. Dodatkowo należy pamiętać, że żółtko nie powinno być poddawane zbyt wysokiej temperaturze aby nie zniszczyć jego właściwości i nie potęgować niekorzystnego działania cholesterolu. Jajka smażone na mocno rozgrzanym tłuszczu nie powinny zatem pojawiać się w propłodnościowym menu.

Błonnik

Na każdym kroku mówi się, że w naszej diecie powinno pojawiać się dużo błonnika, szczególnie tego nierozpuszczalnego pochodzącego z pełnoziarnistych produktów spożywczych. Błonnik nierozpuszczalny jest bardzo korzystny dla płodności, ponieważ obniża indeks glikemiczny produktów i potraw, pobudza mechanicznie przewód pokarmowy do pracy, dzięki czemu zapobiega zaparciom i zbyt długiemu przebywaniu mas kałowych w świetle jelit.

Produkty pełnoziarniste są również źródłem witamin z grupy B, cynku, selenu. Błonnik pomaga w usuwaniu nadmiaru estrogenów z organizmu. Pomaga także w regulacji gospodarki lipidowej ponieważ wchłania w przewodzie pokarmowym i pomaga wydalać kwasy żółciowe.

Korzyści jest zatem mnóstwo, ale mimo wszystko błonnik powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Rekomendowane spożycie błonnika to 25-40g dziennie. Chleb żytni razowy w 100g zawiera 8,4g błonnika, kasza gryczana w 100g zawiera go 5,9g, ryż brązowy 8,7g, a płatki owsiane 9,6g.

Nadmiar błonnika może wywoływać wzdęcia lub nawet zaparcia ze względu na właściwości wiążące wodę w świetle jelita, u osób wrażliwych może powodować biegunki, może zaburzać wchłanianie składników mineralnych takich jak żelazo i wapń. Spożywając duże ilości błonnika, musimy zatem pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, a także o spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców.

Suplementy

Na koniec warto wspomnieć o suplementach – mogą wpływać korzystnie na płodność, ale powinny być przyjmowane tylko w uzasadnionych przypadkach. Przyjmowanie suplementów na wyrost nie pomoże, a może nas niepotrzebnie obciążać. Należy też dbać o to, by przyjmując różne preparaty, nie dublować składników, ponieważ niektóre witaminy i składniki mineralne spożywane w nadmiarze mogą mieć toksyczny wpływ na organizm. Suplementy najlepiej dobierać indywidualnie  z pomocą lekarza lub dietetyka.

***

Artykuł przygotowała Adrianna Barczyńska, dietetyk z kliniki InviMed w Katowicach. Na co dzień pomaga pacjentom kliniki InviMed dobrać dietę, która może być pomocna w leczeniu niepłodności.

TELEPORADA DIETETYCZNA

Nasza specjalistka udziela też porad dietetycznych przez telefon. Bez względu na to, gdzie mieszkasz, możesz skorzystać z jej eksperckiej wiedzy. Aby umówić teleporadę dietetyczną, zadzwoń pod numer Infolinii InviMed: 500 900 888.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: Konsultacja dietetyczna - teleporada